vasectomie / voorbereiding

fijn om vooraf te weten

Wanneer u geen kinderwens (meer) heeft, kunt u kiezen voor definitieve anticonceptie in de vorm van een sterilisatie.

vooraf scheren is het halve werk

Voor een succesvolle ingreep is het van cruciaal belang dat deze onder steriele omstandigheden plaatsvindt om infecties te voorkomen. Om dit te waarborgen, is het noodzakelijk om de balzak vooraf volledig te scheren met een scheermesje. Dit moet 48 uur voor de ingreep gebeuren om voldoende tijd te geven voor de desinfectie.

Medicatie / eten & drinken

Voor de ingreep is het niet nodig om nuchter te zijn, dus u kunt voor en na de ingreep gewoon eten en drinken. Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt, wordt geadviseerd deze medicatie in overleg met uw behandelend arts enkele dagen voorafgaand aan de ingreep te staken. Vermeld in de toegestuurde vragenlijst of u bloedverdunners gebruikt.

Do’s and don’ts

Trek een strak zittende onderbroek of zwembroek aan naar de afspraak. Het wordt aangeraden om gedurende 24 uur na de ingreep een strak zittende onderbroek te dragen. Na de poliklinische behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer, dus zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen. Tevens wordt aangeraden om na de ingreep gedurende 5 dagen voorzichtig te zijn en inspannende activiteiten te vermijden.

urologie (vasectomie)

De ingreep

De sterilisatie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u twee injecties in de huid van de balzak. Vervolgens maakt de arts ter plaatse van de verdoofde huid een kleine snede.

urologie (vasectomie)

sperma onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd na 20 tot 25 zaadlozingen na de ingreep, om te controleren of er geen zaadcellen meer aanwezig zijn. U heeft van de verpleegkundige een spermapotje en het aanvraagformulier ontvangen om het monster in te leveren.

belangrijke informatie

Het is belangrijk om na de ingreep regelmatige controles te ondergaan om te bevestigen dat de vasectomie succesvol is. Hoewel de ingreep meestal definitief is, kan het in sommige gevallen alsnog worden omgekeerd, maar succes is niet gegarandeerd.

Hernieuwde vruchtbaarheid

Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid (en dus vruchtbaarheid) ontstaat. Ook al liet controle van het zaadmonster zien dat geen zaadcellen aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk. Dit komt bij ongeveer 1-3 per 1000 patiënten voor.

Hernieuwde sterilisatie

Soms is het mogelijk dat in het spermamonster (na herhaalde controles) toch steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. Na overleg met uw arts kan een hernieuwde sterilisatie plaatsvinden.

Definitieve ingreep

Een sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. De doorgankelijkheid kan weer hersteld worden, maar we kunnen niet garanderen dat dat weer tot een bevruchting leidt.

Het gevoel

De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de spermalozing. Na sterilisatie worden de zaadcellen die nog steeds in de zaadballen worden gevormd, door het lichaam afgebroken. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie met name uit prostaatvocht.

Jij of zij?

Wie van beide partners zich laat steriliseren is een persoonlijke keuze. Het voordeel van een sterilisatie bij de man is dat het een relatief kleine ingreep betreft. Deze kan poliklinisch onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

SOA's

Een sterilisatie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals AIDS, gonorroe of syfilis). Om de kans hierop te verkleinen is het raadzaam een condoom te gebruiken.

vasectomie / de kosten

490 euro

Een sterilisatie is geen standaard verzekerde zorg en wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De behandeling kost € 490.- Wij hebben geen contracten met zorgverzekeraars. Controleer zelf bij uw verzekerring eventuele vergoeding.

vasectomie / vragen

meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatiepagina nog vragen over de ingreep? Neem dan contact op met MKA-Collectief. Dit kan het beste via het volgende e-mailadres: urologie@mka-collectief.nl of bel ons op (085) 018 65 31

vasectomie / spoed

Complicaties / Spoed

Voor alle spoedvragen tijdens kantoortijden zijn wij op maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar op nummer: (085) 018 65 31. Buiten kantoortijden zijn wij telefonisch bereikbaar via de Spoedeisende Hulp (SEH) van Gelre ziekenhuizen.