vasectomie / na de ingreep
wat doet het nou met je
Na de ingreep komen er gaasjes op de beide wondjes die u één dag moet laten zitten. U kunt het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen.
zo voorkomt u een ongelukje
Om nabloeding te voorkomen, kunt u de rest van de dag het beste rust nemen. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen (paracetamol).
The morning after
De volgende dag mag u weer douchen (baden is na vijf dagen weer mogelijk) en kunt u over het algemeen weer aan het werk gaan. De eerste dagen na de operatie moet u zware werkzaamheden vermijden. U mag op geleide van klachten weer fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen.
Let op: na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar! Dit weet u pas na sperma-onderzoek
Tenminste 20 zaadlosingen
De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 20 zaadlozingen zijn de zaadcellen meestal verdwenen. Na deze periode kan via sperma-onderzoek worden vastgesteld of de sterilisatie is geslaagd. Er wordt dan een zaadmonster onderzocht om te controleren of uw zaadlozing geen levende zaadcellen meer bevat. Pas als is geconstateerd dat de sterilisatie is geslaagd, kunt u stoppen met het gebruik van anticonceptiemiddelen.
Voor het sperma-onderzoek kunt u terecht in het voor u dichtstbijzijnde ziekenhuis. Neem hiervoor eerst contact op met het laboratorium daar. Zij kunnen dan een afspraak voor u inplannen.
urologie (vasectomie)
De ingreep
De sterilisatie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u twee injecties in de huid van de balzak. Vervolgens maakt de arts ter plaatse van de verdoofde huid een kleine snede.
urologie (vasectomie)
sperma onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd na 20 tot 25 zaadlozingen na de ingreep, om te controleren of er geen zaadcellen meer aanwezig zijn. U heeft van de verpleegkundige een spermapotje en het aanvraagformulier ontvangen om het monster in te leveren.
belangrijke informatie
Het is belangrijk om na de ingreep regelmatige controles te ondergaan om te bevestigen dat de vasectomie succesvol is. Hoewel de ingreep meestal definitief is, kan het in sommige gevallen alsnog worden omgekeerd, maar succes is niet gegarandeerd.
Hernieuwde vruchtbaarheid
Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid (en dus vruchtbaarheid) ontstaat. Ook al liet controle van het zaadmonster zien dat geen zaadcellen aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk. Dit komt bij ongeveer 1-3 per 1000 patiënten voor.
Hernieuwde sterilisatie
Soms is het mogelijk dat in het spermamonster (na herhaalde controles) toch steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. Na overleg met uw arts kan een hernieuwde sterilisatie plaatsvinden.
Definitieve ingreep
Een sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. De doorgankelijkheid kan weer hersteld worden, maar we kunnen niet garanderen dat dat weer tot een bevruchting leidt.
Het gevoel
De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de spermalozing. Na sterilisatie worden de zaadcellen die nog steeds in de zaadballen worden gevormd, door het lichaam afgebroken. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie met name uit prostaatvocht.
Jij of zij?
Wie van beide partners zich laat steriliseren is een persoonlijke keuze. Het voordeel van een sterilisatie bij de man is dat het een relatief kleine ingreep betreft. Deze kan poliklinisch onder lokale verdoving worden uitgevoerd.
SOA's
Een sterilisatie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals AIDS, gonorroe of syfilis). Om de kans hierop te verkleinen is het raadzaam een condoom te gebruiken.
vasectomie / de kosten
490 euro
Een sterilisatie is geen standaard verzekerde zorg en wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De behandeling kost € 490.- Wij hebben geen contracten met zorgverzekeraars. Controleer zelf bij uw verzekerring eventuele vergoeding.
vasectomie / vragen
meer weten?
Heeft u na het lezen van deze informatiepagina nog vragen over de ingreep? Neem dan contact op met MKA-Collectief. Dit kan het beste via het volgende e-mailadres: urologie@mka-collectief.nl of bel ons op (085) 018 65 31
vasectomie / spoed
Complicaties / Spoed
Voor alle spoedvragen tijdens kantoortijden zijn wij op maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar op nummer: (085) 018 65 31. Buiten kantoortijden zijn wij telefonisch bereikbaar via de Spoedeisende Hulp (SEH) van Gelre ziekenhuizen.