Sterilisatie van de man (vasectomie urologie)
Wanneer u geen kinderwens (meer) heeft, kunt u kiezen voor definitieve anticonceptie in de vorm van een sterilisatie. Op deze pagina vindt u meer informatie over de ingreep, de voorbereiding thuis en mogelijke klachten na de ingreep.
De voorbereiding
- De ingreep moet onder steriele omstandigheden gebeuren om infectie te voorkomen. Daarom is het nodig voor de ingreep de balzak helemaal te scheren met een scheermesje. Dit moet u 48 uur van tevoren doen in verband met de desinfectie.
- U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. U mag dus voor en na de ingreep gewoon eten en drinken.
- Wanneer u bloed verdunnende middelen gebruikt wordt deze medicatie in overleg met uw behandelend arts enige dagen tevoren gestaakt. Vermeld in de vragenlijst die u toegestuurd krijgt of u bloedverdunners gebruikt.
- Trek een strak zittende onderbroek of zwembroek aan naar de afspraak. Het is aan te raden om gedurende 24 uur na de ingreep een strak zittende onderbroek te dragen.
- Na de poliklinische behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen.
- Na de ingreep wordt u aangeraden 5 dagen voorzichtig aan te doen waarbij inspannende activiteiten worden afgeraden.
De ingreep
De sterilisatie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u twee injecties in de huid van de balzak. Vervolgens maakt de arts ter plaatse van de verdoofde huid een kleine snede. De zaadleiders worden vrij gelegd. Van beide zaadleiders wordt een stukje verwijderd en de uiteinden worden dicht gebrand en afgebonden. Eventueel bloedende bloedvaatjes worden dicht gebrand en de zaadleider wordt teruggeplaatst.
Hierna worden de wondjes weer gesloten met hechtingen, die na ongeveer 1-2 weken vanzelf oplossen. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.
De ingreep duurt ongeveer 10-15 minuten.
Gedurende de ingreep kunt u een zeurend pijnlijk gevoel hebben in de bal, lies en onderbuik. Dit gevoel kan enkele uren tot enkele dagen na de ingreep blijven bestaan.
Na de ingreep
Na de ingreep komen er gaasjes op de beide wondjes die u één dag moet laten zitten. U kunt het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Om nabloeding te voorkomen, kunt u de rest van de dag het beste rust nemen.
Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen (paracetamol). De volgende dag mag u weer douchen (baden is na vijf dagen weer mogelijk) en kunt u over het algemeen weer aan het werk gaan. De eerste dagen na de operatie moet u zware werkzaamheden vermijden. U mag op geleide van klachten weer fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen.
Let op: na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar!
Dit weet u pas na sperma-onderzoek
De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 20 zaadlozingen zijn de zaadcellen meestal verdwenen. Na deze periode kan via sperma-onderzoek worden vastgesteld of de sterilisatie is geslaagd. Er wordt dan een zaadmonster onderzocht om te controleren of uw zaadlozing geen levende zaadcellen meer bevat. Pas als is geconstateerd dat de sterilisatie is geslaagd, kunt u stoppen met het gebruik van anticonceptiemiddelen.
Voor het sperma-onderzoek kunt u terecht in het voor u dichtstbijzijnde ziekenhuis. Neem hiervoor eerst contact op met het laboratorium daar. Zij kunnen dan een afspraak voor u inplannen.
Het sperma-onderzoek
Voorbereidingen
Het onderzoek wordt na 20 tot 25 zaadlozingen na de ingreep verricht. U heeft van de verpleegkundige een spermapotje en het aanvraagformulier ontvangen.
Controleert u de gegevens op de sticker.
Opvangen van het sperma
- Het sperma mag u alleen opvangen in het plastic potje dat u heeft gekregen. Maak het potje vooraf niet schoon.
- Breng het plastic potje vóór de zaadlozing op kamertemperatuur (plotselinge kou is schadelijk voor het sperma).
- Plas volledig uit en reinig de penis goed met water, zonder zeep.
- Vang het sperma na masturbatie (zelfbevrediging met de hand) op in het plastic potje.
- Het is noodzakelijk dat de gehele zaadlozing in het potje komt.
Sperma verkregen na het gebruik van condoom of coïtus interruptus (= het vroegtijdig beëindigen van de geslachtsgemeenschap) kan niet worden gebruikt voor het onderzoek.
Inleveren sperma
Houd het potje tijdens het vervoer op kamertemperatuur. Vermijd sterk schudden, want dit werkt storend op het onderzoek. Het sperma moet binnen 1 uur na productie worden ingeleverd bij het laboratorium samen met het aanvraagformulier.
Uitslag onderzoek
De uitslag van het onderzoek gaat naar de aanvragend arts. U wordt binnen 7 dagen gebeld over de uitslag.
Het kan voorkomen dat u vaker een zaadmonster moet inleveren, totdat de uitslag laat zien dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn.
Complicaties/klachten
Klachten die u voorlopig aan kunt zien
Pijn klachten
De eerste dagen tot soms wel maanden kan de balzak gevoelig en wat dikker zijn. Bij bewegen kan er in sommige gevallen gedurende langere tijd een trekkend gevoel vanuit de balzak naar de lies gaan. Dit kan hinderlijk zijn maar gaat in de regel vanzelf weer over. Is het heel hinderlijk mag u hier gerust paracetamol en eventueel ibuprofen voor gebruiken.
Nabloeden van het wondje
De wondrand kan soms nog wat bloeden. Neem de wond tussen duim en wijsvinger en knijp gedurende 10 minuten de wondrand stevig dicht.
Indrukwekkende blauwe plekken
Er kan een bloeduitstortingen optreden, waardoor het scrotum blauw wordt. Dit kan helemaal donder tot zwart kleuren en kan zelfs naar de lies en onderbuik lopen. Dit komt door een open verbinding. Dit kan er heel indrukwekkend uitzien, kan geen kwaad en zal vanzelf weer verdwijnen.
Vrijwel altijd irritatie van de hechtingen
Een enkele keer laten de huidhechtingen te vroeg los, waardoor de wondjes wat open gaan staan. Hier hoeft u zich niet ongerust over te maken, het geneest vanzelf.
De hechtingen geven vaak irritatie. Dit prikt en trekt wat en geeft roodheid en wat vocht rondom de insteek. Veel mannen maken zich zorgen over een ontsteking, maar dit is zelden het geval. Het is hinderlijk maar kan geen kwaad. Het beste kunt u na 5 dagen zelf de hechtingen verwijderen met een fijn schaartje en een pincet. De klachten zullen dan snel verdwijnen.
In de weken na de sterilisatie zal er nog een hardere knobbel rondom de uiteinden van de zaadleider te voelen zijn. Ook dit kan wat gevoelig zijn maar is een bloeduitstorting en reactie rondom de zaadleider. Dit verdwijnt vanzelf. Ook als er een klein knobbeltje over blijft is dit niet erg.
Klachten waarvoor u contact dient op te nemen met ons
Forse nabloeding
Plotselinge forse zwelling waarbij de balzak en de huid onder spanning staat. Dit is een serieuze nabloeding. Dit komt zelden voor maar wanneer het gebeurt is dit meestal in de eerste uren na de behandeling. Hier moeten we wel naar kijken. Dit is erg pijnlijk.
Een ontsteking
Af en toe ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan egaal rood over een groter gebied en voelt duidelijk warmer. U kunt er niet lekker bij zijn en koorts is ook een alarmsymptoom. Hier moet een arts naar kijken.
Verwijzing naar urologie
Helaas kunnen we sommige problemen niet binnen de kliniek oplossen. In uitzonderlijke gevallen zal het probleem in het ziekenhuis moeten worden opgelost of worden vervolgd. Zoals bij een heftige nabloeding of een serieuze ontsteking. U zult dan aan het ziekenhuis worden overgedragen. Wij hebben hier goede afspraken over gemaakt met Gelre ziekenhuizen.
-
Voor alle spoedvragen tijdens kantoortijden zijn wij op maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar op nummer: 085 018 65 31.
-
Buiten kantoortijden zijn wij telefonisch bereikbaar via de Spoedeisende Hulp (SEH) van Gelre ziekenhuizen.
Belangrijke informatie
- Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid (en dus vruchtbaarheid) ontstaat. Ook al liet controle van het zaadmonster zien dat geen zaadcellen aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk. Dit komt bij ongeveer 1-3 per 1000 patiënten voor.
- Soms is het mogelijk dat in het spermamonster (na herhaalde controles) toch steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. Na overleg met uw arts kan een hernieuwde sterilisatie plaatsvinden.
- Een sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. De doorgankelijkheid kan weer hersteld worden, maar we kunnen niet garanderen dat dat weer tot een bevruchting leidt
- De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de spermalozing.
- Na sterilisatie worden de zaadcellen die nog steeds in de zaadballen worden gevormd, door het lichaam afgebroken. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie met name uit prostaatvocht.
- Wie van beide partners zich laat steriliseren is een persoonlijke keuze. Het voordeel van een sterilisatie bij de man is dat het een relatief kleine ingreep betreft. Deze kan poliklinisch onder lokale verdoving worden uitgevoerd.
- Een sterilisatie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals AIDS, gonorroe of syfilis). Om de kans hierop te verkleinen is het raadzaam een condoom te gebruiken.
Kosten en vergoeding
Een sterilisatie is geen standaard verzekerde zorg en wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De behandeling kost € 490.- MKA Collectief heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Of uw zorgverzekeraar deze behandeling vergoedt, is afhankelijk van uw polis.
Wij adviseren u vooraf met uw zorgverzekeraar te overleggen of de ingreep vergoed wordt.
Op deze website leest u hier meer over.
Verhinderd? Bel ons!
Bent u door ziekte of om andere reden verhinderd om naar uw afspraak te komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met MKA-Collectief. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
Let op: een afspraak afzeggen is kosteloos indien u uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de afspraak de behandeling afmeldt.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatiepagina nog vragen over de ingreep? Neem dan contact op met MKA-Collectief. Dit kan het beste via het volgende e-mailadres: urologie@mka-collectief.nl
Voor vragen over factuur, afspraken en semenanalyse:
mail naar urologie@mka-collectief.nl
U ontvangt binnen 3 werkdagen een antwoord.
Contact
MKA-Collectief
Gezondheidscentrum de Parelvisser
Laan van Zevenhuizen 395
7323 AW Apeldoorn
E-mail: urologie@mka-collectief.nl