Veel Gestelde Vragen
Over implantaten
Over implantaten
Natuurlijk geeft deze website geen antwoord op al uw vragen. Hiervoor moet u bij uw MKA-chirurg zijn. Hij of zij kan u het beste informeren en adviseren over implantaten en de oplossing voor uw tandheelkundig probleem.
Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel gemaakt van titanium die in het kaakbot worden geschroefd. Op deze kunstwortel wordt vervolgens een kroon, brug of kunstgebit geplaatst.
Hoe lang gaat een implantaat mee?
Als het implantaat eenmaal vastgehecht is aan het bot en u uw gebit goed schoon houdt, kunt u er meestal uw leven lang plezier van hebben.
Zijn implantaten beter dan een brug?
Traditionele oplossingen, zoals gewone bruggen, vereisen vaak dat bestaande, onbeschadigde tanden of kiezen worden bijgeslepen om ze te kunnen plaatsen. Bij implantaten hoeft dat niet. Moeten de buurtanden toch worden gekroond dan kan een gewone brug wel een goede oplossing voor u zijn.
Ik moet een implantaat voor mijn beugel
In de orthodontie worden soms mini-implantaten gebruikt die geplaatst worden in het bot. Deze implantaten vormen ankers om krachten uit te oefenen om tanden in de gewenste richting te verplaatsen.
Kan een implantaat ook bij mij?
Implantaten kunnen bij vrijwel alle gezonde volwassenen worden geplaatst, dat wil zeggen bij bijna iedereen boven de 18 jaar en met volgroeid (kaak-) bot.
Heb ik voldoende bot?
Voldoende bot is een voorwaarde om een implantaat te kunnen plaatsen. Wanneer het kaakbot, bijvoorbeeld door het ontbreken van tanden of kiezen, geslonken is, moet er wellicht tijdens de behandeling iets worden aangepast. Uw tandarts/ MKA-chirurg of implantoloog zal dit met u bespreken.
Is het implanteren van één of meerdere implantaten een grote ingreep?
Over het algemeen valt het mee. Bij het plaatsen van één of meer implantaten moet u, afhankelijk van plaats en aantal, rekenen op een behandeling van een half tot anderhalf uur. De behandeling vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving.
Kunnen er complicaties ontstaan?
Complicaties komen zelden voor. Het kan gebeuren dat een implantaat wordt afgestoten. Als dit gebeurt moet het oorspronkelijke behandelplan worden gewijzigd en goed gekeken worden naar de oorzaak van deze complicatie. Pas als dit duidelijk is, kan eventueel opnieuw worden geïmplanteerd.
Doet het pijn?
Nee, implanteren is niet pijnlijker dan een kies vullen of een wortelkanaalbehandeling. De behandeling zelf vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Er kan napijn zijn, die met een gewone pijnstiller (bijv. Paracetamol) prima te bestrijden is.
Hoe lang duurt de hele behandeling?
Nadat u, in overleg met uw behandelaar, gekozen heeft voor implantaten, worden deze in één of twee behandelingen geplaatst. De ingroeitijd (osseointegratie) voor de implantaten is gemiddeld 6 weken voor de onderkaak en 8-12 weken voor de bovenkaak. Natuurlijk krijgt u een tijdelijke voorziening, zodat u niet zonder tanden of kiezen hoeft te lopen. Na deze ingroeiperiode wordt de kroon, brug of het kunstgebit gemaakt en geplaatst. De totale behandeling duurt gemiddeld tussen de 6 en 8 maanden.
Hoe lang na de behandeling kan ik weer werken?
Eigenlijk onmiddellijk. Iets gezwollen tandvlees en wat napijn zijn volkomen normaal. De zwelling verdwijnt meestal snel en voor de pijn schrijft uw behandelaar indien nodig een gebruikelijke pijnstiller voor.
Is de behandeling gevoelig achteraf?
Dat verschilt per persoon. Het bot zelf heeft geen gevoel, maar het tandvlees erom heen kan pijnlijk aanvoelen. Hiervoor krijgt u indien nodig een pijnstiller voorgeschreven.
Wat is peri-implantitis?
Peri-implantitis is een infectieuze botaandoening, vergelijkbaar met parodontitis bij natuurlijke gebitselementen die kan ontstaan door onvoldoende mondhygiëne. De behandeling van peri-implantitis is lastig omdat het implantaatoppervlak moeilijk schoon is te krijgen. Voorkomen is daarom zeer belangrijk. Het is dan ook van belang om regelmatig uw mondhygiëne te laten controleren.
Hoeveel vergoedt mijn verzekering?
Hoeveel uw zorgverzekering van uw behandeling vergoedt, is afhankelijk van uw tandheelkundige situatie en van het pakket dat u met uw zorgverzekeraar bent overeengekomen. In sommige gevallen wordt bijna alles vergoed.